Poradnik:
Okap jest jednym z najważniejszych elementów kuchni. Uczestniczy bezpośrednio w odbiorze ciepła, oraz nieprzyjemnych zapachów z pomieszczenia. Wynika stąd konieczność jego właściwego doboru. Istotnym faktem, który powinniśmy przeanalizować przed zakupem jest ilość miejsca jaką możemy przeznaczyć na nasze urządzenie oraz możliwość podłączenia do kratki wentylacyjnej. Jeśli taka możliwość jest wykluczona, należy sprawdzić czy dany okap może pracować jako pochłaniacz powietrza .
Rodzaje okapów można podzielic na :
Okapy kominowe – montowane bezpośrednio do ściany, z charakterystycznym „kominem”. Zapewniające wysoką wydajność, oraz łatwość w użytkowaniu.
Okapy wyspowe – mogą być montowane w dowolnym miejscu w kuchni – punktem instalacyjnym jest sufit. Montowane są w kuchniach gdzie wyspa ( w tym płyta grzewcza ) montowana jest na środku pomieszczenia.
Okapy podszafkowe – instalowane pod szafką, zajmujące mało miejsca.
Wymiary
Należy pamiętać o tym, że okap powinien być większy od płyty grzejnej, gdyż wtedy jest znacznie bardziej wydajny i pozwala wyłapać większą ilość oparów nawet na najniższych obrotach.
Wydajność
Przy kupnie okapu należy zwrócić na jego wydajność maksymalną, która podawana jest w metrach sześciennych na godzinę (m3/h) i informuje o ilości powietrza, jaką okap może przefiltrować w ciągu godziny.
Sterowanie i oświetlenie
Każde urządzenie jest wyposażone w oświetlenie – mogą to być żarówki zwykłe lub halogenowe. Sterowanie okapem odbywa się za pomocą suwaków (sterowanie suwakowe), przycisków ( sterowanie guzikowe), lub soft touch (sterowanie elektroniczne).
W razie jakichkolwiek wątpliwości przy wyborze okapu, nasi pracownicy służą Państwu pomocą.
tag: akpo, swiatokapow, okapy kuchenne, do zabudowy, wyspowe, podszafkowe, okapy